A logóra kattintva a Könyvmoly Antikvárium oldalára léphet!

Belépés
 
 
 
Budapesti és szegedi ingyenes átvételi helyeink!
Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 29. Pólósbolt... Szeged, Gogol u. 6, Könyvmoly Antikvárium...
Könyveinkre 2+1 akció!!!
KETTŐT FIZET, HÁRMAT VIHET!...
Fekete István akciós kötetek!
50% kedvezmény!
Olvasson bele könyveinkbe!
LAPOZGASSON!
2018. augusztus 16.

Poe, Edgar Allan

Elfeledett történetek - Forgotten Tales

Lazi Könyvkiadó 2005, Szeged

Fordító: Andó Gabriella - Sóvágó Katalin
Szerkesztő: Hunyadi Csaba Zsolt

Az Edgar Allan Poe összes műveit felölelő kétnyelvű sorozat nyolcadik kötete a szinte teljesen ismeretlen, "elfeledett" Poe-novellákból válogat. Kalandos utazás a Sziklás-hegységen keresztül, az újságírás és az irodalmi élet furcsaságai, egy nevetséges félreértés, különös találmányok, metafizikai és természetfilozófiai ötletek vetnek fényt Poe nyelvi játékokban is gazdag vizionárius világára. Az eredeti és a fordítás egymás melletti közlése a könyvet a nyelvtanulók számára is hasznossá teszi.

Poe elsősorban intellektuális és kívülálló alkotó, magányos zseni, nem besorolható sehová sem, inkább az ő művei alapján sorolnak be később másokat. Mindaz, amiről írt, elsősorban életéből fakadt, még akkor is (mint ahogyan azt néhány mai amerikai irodalomtörténész kiderítette), amikor azt állítja, hogy tudatosan hozta létre műveit. Olyan életet élt és életművet hagyott hátra, amely - Borges szavaival élve - több árnyékot is vet egyszerre.

Tény, hogy több rosszabb és jobb követő mellett egy, a mai napig eleven szubkultúrát is inspirált. Helyüket nem találók, kirekesztettek találják meg újra és újra vigasznyújtó elődjüket benne, órákra, hetekre, évekre is talán. Sokukat lenyűgözi, de sokukat egyszerűen csak szórakoztatja, amit Poe garabonciás köpönyege alatt találnak. Egy mélyre nyúló konklúzió azonban csak a visszatérőkben" fogalmazódik meg leginkább, akik később, az innen származó fontos lökés után magukra nézve is fontosnak találják a miért sokat emlegetett kérdését. Nekik és azoknak is, akik újra és újra szembe akarnak találkozni azokkal a félelmekkel és kínokkal, amelyeket sokáig elrejteni tartottak jobbnak, mindig hálás és tisztelt zugot jelent majd Poe árnyéka.

Könyvajánló

Edgar Allan Poe (1809. január 19. - 1849. október 7.) a XIX. század elején megerősödő amerikai irodalom egyik első klasszikusa, a modern amerikai novella megteremtője, aki esztétikai nézeteit több fontos tanulmányban is kifejtette, és aki következetesen küzdött a korabeli amerikai irodalom didaktikus terjengőssége ellen.

Alkotóként és szerkesztőként is a mű közösségre gyakorolt hatását tekintette elsődlegesnek, az ehhez vezető utat pedig a szinte mérnöki pontossággal szerkesztett, rövid, fesztes tempójú novellákban találta meg. Érdekes paradoxon, hogy érdeklődése az emberi lélek árnyoldalai, a borzalom, a téboly, vagy bármiféle gyötrelem felé irányult, sőt, írásaiban nem ritkán személyes lidércnyomásai és szorongásos álmai is megelevenednek.

Poe mindezek mellett az úgynevezett detektívnovellák, bűnügyi történetek és kincskereső kalandtörténetek megteremtőjének is tekinthető. Írásaiban egy-egy rejtélyes, lélektanilag nem motivált, abszurd esemény titkát a következetes logika és a bizarr felé hajló alkotó fantázia tökéletes kombinálásával deríti fel.

Novellaművészetének a borzalmakra kihegyezett, groteszk-fantasztikus oldalán mutatják be az olyan remekművek, mint "A kút és az inga", az "Egy hordó amontillado", "A Maelström poklában"; a lélektani szimbolizmust olyan írások képviselik, mint a már-már lírai "Az Usher-ház vége", valamint "A vörös halál álarca"; detektív- és kalandtörténetei közül pedig kiemelkedik a "A Morgue utcai kettős gyilkosság".

Látható tehát, hogy a korábbi kötetekben szereplő írások egyébként is a szerző munkásságának fontos, kiemelkedő darabjai. Ezeket valószínűleg többen, többször is kiadták, és ki is fogják adni, hiszen ahogy felnő egy következő generáció, "kitermelődik" egy újabb olvasótábor.

De mi legyen a kevésbé ismert, vagy szinte teljesen elfeledett novellákkal? Azoknak sem kéne az érdektelenség süllyesztőjébe, vagy éppenséggel a feledés homályába veszniük. Még akkor sem, ha megközelítőleg sem olyan jók, mint a többi. Hiszen ezek is az életmű részét képezik.

Itt van például rögtön a kötet nyitó novellája, a "Hogyan írjunk Blackwood-cikket?", ami a kötetben található elbeszélések közül talán a legkevésbé elfeledett, hiszen egy 1981-es válogatáskötetben, Göncz Árpád fordításában, tehát egészen más fordításban egyszer már biztosan napvilágot látott.

A novella eredetije először 1838. decemberében jelent meg a The Baltimore American Museum című lapban, és Poe azon humoros írásai közé tartozik, melyekben a korabeli magazinirodalom tudálékos, szenzációhajhász, a tényekkel nem foglalkozó szerkesztési elvét figurázza ki.

A kötetben olvasható novellák:

Hogyan írjunk Blackwood-cikket? (How to Write a Blackwood Article)

Julius Rodman naplója (The Journal of Julius Rodman)

Tek. Thingum Bob irodalmi élete (The Literary Life of Thingum Bob, Esq.)

Maelzel sakkozója (Maelzel's Chess-Player)

Mér van felkötve a karja a kis francijának? (Why the Litte Frenchman Wears His Hand in a Sling)

A Kétrét-klub (The Folio Club)

Byron és Miss Chaworth (Byron and Miss Chaworth)

Idő és tér (Time and Space)

A világítótorony (The Lighthouse) - befejezetlen

Az Edgar Allan Poe összes műveit felölelő sorozat eddig megjelent kötetei:

Összes versei (The Complete Poems)

Rejtelmes történetek (Mystery Stories)

Misztikus történetek (Weird Tales)

Meghökkentő történetek (Unexpected Stories)

Kegyetlen mesék (Cruel Tales)

Különös történetek (Curious Stories)

Ismeretlen történetek (Unfamiliar Stories)

Elfeledett történetek (Forgotten Tales)

Galgóczi Móni

www.ekultura.hu
2005. július 03.

Kategória: Kétnyelvű irodalom
Terjedelem: 300 oldal
Méret: 122 mm x 197 mm
Kötés: keménytáblás
Nyelv: magyar, angol
ISBN: 963 7138 22 6
Súly: 0.37 kg
Ár: 2 200 Ft

Elfogyott

GY.I.K Súgó Jogi nyilatkozat Impresszum Szállítási díjak
© Lazi Könyvkiadó Kft. 2011