A logóra kattintva a Könyvmoly Antikvárium oldalára léphet!

Belépés
 
 
 
Budapesti és szegedi ingyenes átvételi helyeink!
Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 29. Pólósbolt... Szeged, Gogol u. 6, Könyvmoly Antikvárium...
Könyveinkre 2+1 akció!!!
KETTŐT FIZET, HÁRMAT VIHET!...
Fekete István akciós kötetek!
50% kedvezmény!
Olvasson bele könyveinkbe!
LAPOZGASSON!
2019. February 22.

József császár
(Madách Imre utolsó drámája?)

Lazi Könyvkiadó 2003, Szeged

Szerkesztő: Bene Kálmán

Egy 19. századi színdarabot, az 1863. évi drámapályázaton is megdicsért pályaművet, a József császárt olvashatja az érdeklődő irodalombarát ebben a kötetben. A II. Józsefről szóló ötfelvonásos tragédia mind ez ideig az Akadémia kéziratában hevert, s úgy véljük, 140 éves tetszhalotti állapotából két ok miatt is fel kellett támasztanunk.
Az első, a fontosabb ok maga a dráma értéke: a József császár, (véleményünk szerint) remek(mű), a 19. századi magyar dráma kiemelkedő alkotása. Talán merész minősítés, de helye szerintünk ott van közvetlenül a Bánk bán mögött, Madách Mózesének és Teleki Kegyencének társaságában. Akárki is legyen a pályázati mű ismeretlen szerzője, ez a tragédia mindenképpen megérdemli, hogy a művelt olvasóközönség szélesebb rétegei is megismerkedhessenek vele.
A második ok is igen fontos, ha olyannyira nem is egyértelmű és pozitív, mint az első. Ez egy makacs titok megfejtésének kísérlete - azaz: ki írta a drámát, a pályázat eredményének kihirdetése után a szerzők nevét tartalmazó borítékokat felfaló lángok kinek a nevét semmisítették meg a József császárhoz tartozó jeligés borítékban? Az ismeretlen szerzőről az eredményhirdetés után a hírlapokban megindultak a találgatások. Többször is Madách Imre neve merült fel, a bírálatban közölt idézetek és Az ember tragédiája nyelvi, stiláris hasonlósága szembetűnő volt. Később egy lap Szász Károly nevét is felvetette.
A kérdések itt nyitottak maradnak. Akit a válaszok (érvek és ellenérvek, bizonyított tények és hipotézisek) is érdekelnek, kérem olvassa el a dráma sajtó alá rendezőjének, Bene Kálmánnak tanulmányát is, amely a dráma szövege után található.

Vélemények

Bene Kálmán gondozásában a Lazi Könyvkiadó jelentette meg a József császár című, eddig ismeretlennek számító drámát, amelyről a szegedi irodalomtörténész úgy véli: valószínűleg Madách utolsó darabja.
Bene Kálmán irodalomtörténész, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Karának tanszékvezető tanára kutatásai közben 1864-es folyóiratokban olvasott arról, hogy a Karácsonyi Guido-díjra jeligésen pályázó tragédiák közül a József császár című darabot Madách Imre írhatta. A II. Józsefről szóló ötfelvonásos tragédia mindeddig az Akadémiai Könyvtár kézirattárában hevert, s tetszhalotti állapotából 140 év múltán most Bene Kálmán kutatásai élesztették fel. Ő rendezte sajtó alá a drámát, amit kiegészítő jegyzeteivel és tanulmányával együtt a szegedi Lazi Könyvkiadó jelentetett meg nemrégiben.
A József császár kiadása mellett szólt, hogy az irodalomtörténészek szerint remekmű. A 19. századi magyar dráma kiemelkedő alkotásának tartják, amelynek helye közvetlenül a Bánk bán mögött, Madách Mózesének és Teleki Kegyencének társaságában lehet.
Máig tisztázatlan, hogy ki írta a drámaversenyben megdicsért, de a pályadíjat el nem nyerő darabot, ugyanis a pályázat lezárulása után a szerzők nevét tartalmazó jeligés borítékokat felbontatlanul elégették, a szerzőséget pedig senki sem vállalta el. A korabeli sajtóban közzétett hosszabb részlet nyomán azonban megindultak a találgatások: Madách Imre és Szász Károly neve került szóba. Madách hamarosan meghalt, Szásznak pedig csak két év múlva jutott eszébe, hogy örökbe fogadja a darabot. Az ő szerzősége ellen szól, hogy az eredeti kézirat sohasem került elő. (A pályázatra csak idegen kéz által lemásolt munkát lehetett beadni.) Márpedig Szászra nem jellemző az, ami Madáchra: műveinek vázlatait, korábbi szövegváltozatait megsemmisítette. Bár Szász a darab előadását és kiadatását is tervezte, erre nem került sor.
A kötetben a pályázati mű teljes szövege után olvasható izgalmas tanulmányában Bene Kálmán a dráma szókincsének, motívumainak, stílusának és a szerzőjelöltek életrajzi körülményeinek alapos összevetése után az olvasóra bízza a döntést, de nem titkolja, hogy határozott véleménye: Madách utolsó darabja lehet a József császár.

Délmagyarország, 2004. 01. 09.

Szeged - kultúra

Hollósi Zsolt

Kategória: Irodalomtudomány
Terjedelem: 256 oldal
Méret: 142 mm x 197 mm
Kötés: keménytáblás
Nyelv: magyar
ISBN: 963 9416 51 7
Súly: 0.42 kg
Ár: 1 990 Ft

GY.I.K Súgó Jogi nyilatkozat Impresszum Szállítási díjak
© Lazi Könyvkiadó Kft. 2011