A logóra kattintva a Könyvmoly Antikvárium oldalára léphet!

Belépés
 
 
 
Budapesti és szegedi ingyenes átvételi helyeink!
Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 29. Pólósbolt... Szeged, Gogol u. 6, Könyvmoly Antikvárium...
Könyveinkre 2+1 akció!!!
KETTŐT FIZET, HÁRMAT VIHET!...
Fekete István akciós kötetek!
50% kedvezmény!
Olvasson bele könyveinkbe!
LAPOZGASSON!
2019. January 17.

Galsworthy, John

Meghalni a szerelemért

Lazi Könyvkiadó 2009, Szeged

Fordító: Béresi Csilla

John Galsworthy a Forsyte Saga című családregénnyel írta be nevét a világirodalomba. Írásaiban a 20. század eleji angol társadalomról adott látleletet, bírálva a módos középosztály romlott erkölcseit. Kivételes érzékenységgel ragadta meg a férfiúi önzés és birtoklásvágy terhe alatt végzetessé váló női sorsokat. Erre kínál példát most megjelenő két kisregénye is.

A meghalni a szerelemért Megan, a naiv vidéki lány tragikus története, aki hiszékenységének esik áldozatul, amikor szerelembe esik a véletlenül hozzájuk vetődő nagyvárosi ifjúval. Franket sokkal inkább a harsogó tavaszi természet és Megan ősi ártatlansága varázsolja el, mintsem egy érett szerelem, s fellángolásában tett leányszöktetési és házassági ígérete másnap szalmalángként lobban el. A hiszékeny lány sorsa azonban ekkorra már megpecsételődött…

Az Egy devoni férfi árnyaltabb, ellentmondásosabb jellemeket vonultat fel. A tanyasi nagygazda a szigorú nevelő képében tűnik föl, elfedve unokája iránti rajongását, az öntörvényű, konvenciókra fittyet hányó ifjú Pasiance pedig éppoly hagyományos álmokat dédelget a szívében szerelemről és házasságról, mint bármelyik kortársa. Törtető szerencsevadász képében megjelenik a gaz csábító is, és a szereplők álarcai a sors kegyetlensége folytán a lány halálos ágyánál hullanak le.

A két históriát az egymásra rímelő női sorstragédiákon túl a történetek keretét adó visszaemlékezés kapcsolja össze és teszi oly ringatóan merengővé - igazi érzelmi csemegét kínálva a melankolikus szerelmi történetek rajongóinak.


Ajánló

Galsworthy mindkét históriája tele van érzelmekkel, igaz és gaz érzésekkel, szerelemmel, melyek tragédiába fordulnak - Megan saját maga választotta a halált a Meghalni a szerelemért történetében, míg Pasiance élete véletlen baleset következtében ért véget az Egy devoni férfi kisregényben. A visszaemlékezések útján megismert tragikus sorsok ábrándos, révedező hangulata már az első sorokban megmutatkozik, és végigkíséri az olvasót a teljes köteten.

Ezüstlakodalmuk alkalmából Frank Ashurst és felesége megismerkedésük színhelyére utazik. Piknikezni állnak meg a gyönyörű vidéken, mikor az út szélén egy magányos sírt fedeznek fel. Miközben Stella a tájat festegeti, az arra sétáló ismeretlen öreg mesél Franknak a sír történetéről. Megan történetéről. Az öngyilkos Meganéról, akinek neve hallatán a férfi 26 évet repül vissza a múltba egy fiatal lányhoz, akit házassági ígérettel hagyott hátra – egy nap helyett egy életre.

A vidéki lányok és a nagyvárosi fiúk fellobbanó szerelme nem ritkaság. Ám míg az ifjak szerelme egy pillanat alatt tova is lobban, addig a hiszékeny lányok sorsa nem egyszer végérvényesen megpecsételődik. Megan sorsa is megpecsételődött, mikor hitt a véletlenül hozzájuk vetődött ifjú szerelmében. A csalódást, bánatot nem tudva feldolgozni, mosollyal az arcán vetett véget magányos életének almafájuk alatt, egykori boldogságuk kis medrében.

A szerelemről, házasságról álmodozó Pasiance egy éjjel titkon házasságot köt a nagyravágyó, törekvő képében tetszelgő Zacharyval, ki ezután hajóútra készül a gyors gazdagság reményében. Búcsúzásra várva a szeretett lány helyett csak a hír érkezik Pasiance végzetes balesetéről. A fiatalasszony meghal, de halálakor felszínre kerül mind szigorú nagyapja szeretete, melyet soha nem tudott imádott unokája iránt kimutatni, mind a gaz csábítónak hitt ifjú férj igaz szerelme.

John Galsworthy neve összeforrt a Forsyte Saga című családregénnyel, melynek világhírű ismertségét köszönhette. Pár héttel halála előtt Nobel-díjat kapott, melyet betegsége miatt személyesen már nem vehetett át.

Barabási Katalin

2010. november 17.

http://www.ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2010-11-17/john-galsworthy-meghalni-a-szerelemert

Kategória: Akciós könyvek 80% kedvezménnyel
Terjedelem: 188 oldal
Méret: 122 mm x 197 mm
Kötés: keménytáblás
Nyelv: magyar
ISBN: 978-963-267-057-7
Súly: 0.25 kg
Ár: 2 400 Ft 480 Ft

Elfogyott

GY.I.K Súgó Jogi nyilatkozat Impresszum Szállítási díjak
© Lazi Könyvkiadó Kft. 2011