A logóra kattintva a Könyvmoly Antikvárium oldalára léphet!

Belépés
 
 
 
Budapesti és szegedi ingyenes átvételi helyeink!
Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 29. Pólósbolt... Szeged, Gogol u. 6, Könyvmoly Antikvárium...
Könyveinkre 2+1 akció!!!
KETTŐT FIZET, HÁRMAT VIHET!...
Fekete István akciós kötetek!
50% kedvezmény!
Olvasson bele könyveinkbe!
LAPOZGASSON!
2018. augusztus 15.

Aiken, Joan

Visszatérés a mansfieldi kastélyba

Lazi Könyvkiadó 2007, Szeged

Fordító: Kiss Marianne

A Jane Austen-féle romantikus történetek kedvelőinek ajánljuk Joan Aiken regényét. A mai angol szerző, aki a nagy előd több művének újragondolására, kiegészítésére vállalkozott már, az Emma (Jane Fairfax) után ezúttal A mansfieldi kastély eseményeit szövi tovább.

Austen egyik legvitatottabb és legmodernebb regényét – amelyet joggal tekintenek a gyarmatosító főúri Anglia lélektani alapokon nyugvó társadalomkritikájának – egy korábbi mellékszereplő, a szegényebb sorból érkezett unokatestvér, Susan Price szemszögéből meséli tovább a szerző. A családfő, Sir Thomas Bertram hirtelen halála új helyzetet teremt a Mansfield Parkban. A megváltozott körülmények talán a család jobbkeze és általános lelki támasza, Susan számára okozzák a legtöbb fejtörést, akire nővére, Fanny távozásával váratlan feladatok is hárulnak. A felbolydulást csak fokozza, hogy a család régi ellenségei, az immár halálos beteg Mary Crawford és megnyerő fivére is visszatér ifjúkoruk tisztességet és szépséget jelképező helyszínére. A véletlenek és tragédiák egymásutánja számos álság leleplezéséhez, és több szereplő érzelmi kiteljesedéséhez vezet. Vagy talán nem is egészen a véletlen alakítja az eseményeket…?

Joan Aiken szerencsésen rátalált arra a hangra, amely méltó Jane Austen regényének folytatására. Alakjait csendes derűvel és iróniával ábrázolja, fő- és mellékszereplői árnyaltan megrajzolt, emlékezetes figurái élvezetes olvasmánnyá teszik a művet.


Ajánló

Talán nem Jean Rhys volt az első, aki fogta egy régről ismert, kanonizált regény egyik mellékalakját, hogy az ő szemszögéből ábrázolva mutassa be - nem kevés kritikai éllel - egy letűnt társadalmi rend visszásságait, jómagam mindenesetre az ő Széles Sargasso-tengere révén ismertem meg a posztmodern irodalomtörténet- és történelem-újraíró tendenciáinak e válfaját.

Joan Aiken az ő nyomdokain haladva írta meg Jane Austen-folytatás- vagy paralel regényeit. Az alternatív históriák persze eleve nem álltak távol tőle, hiszen a Hannover-ház soha meg nem történt történetét feldolgozó "Wolves Chronicles" regényfolyam szintén a párhuzamos történelem kategóriájába tartozik.

A Visszatérés a mansfieldi kastélyba Jane Austen legvitatottabb és valószínűleg ebből kifolyólag legkevésbé népszerű nagyregénye, A mansfieldi kastély cselekményét fűzi tovább, az austeni hősnő, Fanny Price kishúga, Susan nézőpontjából. Vélhetően nem véletlen, hogy Fanny legfeljebb utalásként vagy levélíróként van jelen a történetben, ekképp szabad utat biztosítva Susan önállósodásának.

Sir Thomas Bertram halála után ugyanis Fannynek és Edmundnak Antiguára kell utazniuk, hogy rendbe tegyék az ottani ültetvények ügyeit. Tomra, az elsőszülöttre és Mansfield Park örökösére hárul a feladat, hogy visszaállítsa a korábban erkölcsi kikezdhetetlenségéről híres birtok némileg megbomlott integritását. Ehhez azonban komolyabb segítségre van szüksége mindenbe beleavatkozni igyekvő, intrikus húgánál, Juliánál.

A történet az Austenre jellemző fordulatokra - rejtett érzéseket felszínre hozó bálra, balul elsült kirándulásra, váratlan betegségre és kényszerű összezártságra, morális kiteljesedéshez vezető önfelülbírálatra - építve követi nyomon Tom felelősségteljes felnőtté érését, miközben a sötét tónusok ellenére valódi romantikus végkifejletbe, az Austen-regények olvasói által elvárt boldog házasságba torkollnak az események.

Különösebb meglepetés tehát nem érhet senkit. Aki Jane Austent kedveli, bizonyosan örömmel fogad egy efféle továbbgondolást, különösen mivel Austen életműve igazán csekély számú regényből áll páratlan tehetségéhez képest. Aikennek köszönhetően azonban kibővül, és a kritikai él hiánya, a szinte teljes írói azonosulás ellenére sem hígul Austen univerzuma.

Galamb Zoltán

2008. február 17.

http://www.ekultura.hu:80/mutat.php?cid=3936

Kategória: Külföldi szépirodalom
Terjedelem: 208 oldal
Méret: 122 mm x 197 mm
Kötés: keménytáblás
Nyelv: magyar
ISBN: 978-963-9690-53-0
Súly: 0.28 kg
Ár: 2 500 Ft

GY.I.K Súgó Jogi nyilatkozat Impresszum Szállítási díjak
© Lazi Könyvkiadó Kft. 2011