A logóra kattintva a Könyvmoly Antikvárium oldalára léphet!

Belépés
 
 
 
Budapesti és szegedi ingyenes átvételi helyeink!
Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 29. Pólósbolt... Szeged, Gogol u. 6, Könyvmoly Antikvárium...
Könyveinkre 2+1 akció!!!
KETTŐT FIZET, HÁRMAT VIHET!...
Fekete István akciós kötetek!
50% kedvezmény!
Olvasson bele könyveinkbe!
LAPOZGASSON!
2018. augusztus 15.

Fekete István

Tűnődések

Lazi Könyvkiadó 2010, Szeged

Szerkesztő: Sánta Gábor

A harmincas évek közepétől Kittenberger Kálmán és barátai elismeréssel fogadták Fekete István írásait, és ez megerősítette önbizalmát. Ennek félreérthetetlen jele, hogy nemcsak elbeszéléseket kezdett publikálni a vadászújságban, hanem arról is egyre-másra kifejtette véleményét, ami a vadászat kapcsán valamennyiüket – így a Nimród olvasóit is – érdekelte. Élete utolsó évtizedében aztán megint kedvet érzett ahhoz, hogy erről az őt minden bizonnyal leginkább foglalkoztató témáról nyilvánosan is megszólaljon.

Az íróként pályakezdő Fekete István egy jelentős ajkai uradalom vezető gazdatisztje volt. Kenyérkereső tevékenységének nehézségei és eredményei szintén arra késztették, hogy a munkakörének időszerű kérdéseiről is rendszeresen értekezzen a foglalkozásának szakfolyó-irataiban. S ugyancsak ezt tette, amikor az ötvenes években átmenetileg halászmesterséget oktatott Kunszentmártonban.

Vadászattal kapcsolatos fejtegetéseinek egy része és csaknem valamennyi gazdatiszti írása kifejezetten ingerült vagy türelmetlen. A harmincas évek második felében nyilvánvalóan hatalmas indulatok fortyogtak benne, és a vállaltan személyes érintettségű megszólalásaival a tehetetlenségén próbált enyhíteni.

A negyvenes évek elejétől már Budapesten élt, és bár minisztériumi tisztviselő volt, íróként vált közismertté. Ettől kezdve időről időre felkérték, hogy egy-egy frissen megjelent könyvről, illetve neves szerzőkről nyilatkozzon. Fekete István igyekezett megfelelni a szerkesztők elvárásainak, miközben természetesen nem akart sem kritikusnak, sem irodalomtörténésznek látszani.

Hozzászólásainak, tanulmányainak és bírálatainak ciklusokba rendezett gyűjteménye Fekete István érdeklődésének, gondolkodásmódjának és műveltségének egyaránt fontos dokumentuma. Jelentős hányaduk most kerül először kötetbe, köztük számos olyan szöveg, amelynek eddig csupán a kézirata volt ismert. Ezek a tűnődések nemcsak érdekes olvasmá-nyok, de tanulságos kiegészítői-magyarázói is a huszadik századi magyar irodalom egyik sajá-tos életművének.

Ajánló

Fekete István (1900. január 25. – 1970. június 23.) neve a nagyközönség számára főként állattörténetei (Vuk, Kele, stb.), ifjúsági könyvei (Tüskevár, Téli berek), valamint történelmi regénye (A koppányi aga testamentuma) révén ismerős.

Azonban mindezek csak egy részét jelentik a gazdag életműnek, hiszen írói pályafutása során nagy számú publikációja jelent meg különféle újságokban, folyóiratokban, sőt, még tankönyvet is írt (Halászat), amikor kényszerű „száműzetése” idején, az ötvenes években a kunszentmártoni halászmesterképző tanfolyam szakoktatójaként kereste kenyerét.

Az utóbbi pár évben megjelent kötetek vagy a szépirodalmi vagy a vadászattal kapcsolatos írások közül válogattak, úgyhogy épp ideje volt a „szakmai” vagy „egyéb” témájúak közül is közreadni párat.

Mai szemmel már-már bámulatos Fekete István sokoldalúsága. Egyforma lelkesedéssel írt régmúlt századok vadászati szokásairól és az aktuális éves vadkilövési statisztikákról, melyeket kritikus szemmel méreget, s bizony vannak számok, melyeket kétkedéssel fogad. De például a vadászetikáról szóló tűnődéseiből kiderül, hogy számára nem csak a saját vadászsikere fontos, hanem a tágan értelmezett vadásztársadalom fejlődése, erkölcsi nemesedése is.

Az is jellemző szerintem, hogy több alkalommal felemelte szavát a ragadozók kíméletlen pusztítása ellen, s szépen akkurátusan elmagyarázta vadásztársainak (mintha csak diákok lennének), miért van szükség mondjuk a rókára. Azért gyakran előfordult, hogy a tanár helyett vadászként szólalt meg (A „jó” őzhívó című írásában például), s ilyetén minőségében vitatkozik másokkal.

A kötet második felében pedig az „egyéb” kategóriába tartozó írások közül válogatott össze egy csokorra valót Sánta Gábor és Horváth József. Van közöttük nekrológ, könyvrecenzió (a Bambi gyermekei című Felix Salten mese például nem nyerte el tetszését), vélemény a címkórságról és még számos, számára fontos ügyről.

Természetesen ezek az írások egészen más felfogásban íródtak, mint például az Öreg utakon vagy a Sárgaréz patkók novellái. Ennek ellenére aki valóban szeretné alaposan megismerni Fekete István életművét, az nem mehet el a Tűnődések című kötetben összegyűjtött rövidkék mellett, mivel ezek révén részben megismerheti a múlt század harmincas-hatvanas éveit, s nem utolsó sorban az embert, aki nyitott szemmel látta ezt a világot.

Tartalom:

I.

Múltunk és nyelvünk

A magyar vadásznyelv kérdéséhez

A nyíl

Vadászati emlékek a XVI–XVII. századból

Tűnődések

Vadászati statisztikák

Vadászetika és a magyar vadászati szokások

Nimród vadászújság

Vadászvizsga

A „jó” őzhívó

Traktort követő rókák

A vad szeme

Apróvad Magyarországon

Vízivadászat

Solymászat

Browning Barnabás levele Sólyomhoz

Névtelen hősök

Egy apróhirdetés

Még egy szó a korpádi tragédiához

Így nem lehet!

Dr. Katona János

Fekete Antal

Az asszony és a vadászat

II.

Búzaszentelő

Aratás

Megfelelő embereket a halásziskolába!

A htsz-ek őse a halászbokor

A poland-china sertés a Bakonyban

A gyár, a bánya és a föld

A föld elindult

Ismerjük meg egymást!

Nyári levél a szabadságról

A negyedik akadémia

Még egyszer a „címkórság”-ról

III.

Gazdatisztek a színpadon és az irodalomban

Felix Salten: Bambi gyermekei

Csathó Kálmán: Vadászzsákmány

Csathó Kálmán

Herczeg Ferenc és az állatok

Harsányi Zsolt

Jorge Amado: Holt tenger

Magyar Ferenc: Botorkáló emberek

Tömörkény István

Fekete István tűnődései (Sánta Gábor)

Galgóczi Tamás

2010. július 8.

http://www.ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2010-07-08/fekete-istvan-tunodesek

Kategória: Magyar szépirodalom
Fekete István művei 50% kedvezménnyel
Sorozat: Fekete István művei
Terjedelem: 224 oldal
Méret: 142 mm x 197 mm
Kötés: keménytáblás
Nyelv: magyar
ISBN: 978-963-267-075-1
Súly: 0.34 kg
Ár: 2 600 Ft 1 300 Ft

GY.I.K Súgó Jogi nyilatkozat Impresszum Szállítási díjak
© Lazi Könyvkiadó Kft. 2011